Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou”. Připravte si tuto pochoutku

Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou”. Připravte si tuto pochoutku
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 25. 10. 2025

Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou je syté domácí jídlo, ⁣které spojuje šťavnaté vepřové maso, ⁢voňavé pečené⁢ brambory ‌a barevnou zeleninu tak, aby vznikl chutný rodinný⁤ recept vhodný⁤ pro víkendové vaření i slavnostní⁢ stůl.

Ingredience a nákupní tipy

Pro ‍tento tradiční recept budete potřebovat vepřové maso nejlépe ‌z ​kýty nebo plecka,⁣ pevné brambory, mrkev, ‍cibuli⁣ a papriku, olivový olej a základní koření‌ jako ‌sůl,⁤ pepř, kmín a sladkou papriku pro ⁤výraznou‌ chuť ‍pečené vepřovky s bramborem.

Kvalita masa zásadně ovlivní výsledek,proto⁣ vyberte čerstvé vepřové s jemným mramorováním a ne příliš libové,maso by po upečení mělo zůstat šťavnaté a měkké,což je klíč k osvědčenému chalupářskému ⁣stylu.

Nezapomeňte na čerstvou zeleninu a ​bylinky, petrželka nebo tymián pozvednou aroma, a také ‍na variabilitu brambor podle chuti; menší pevné odrůdy‍ budou křupavější⁤ zvenku ⁤a nadýchané uvnitř při pečení.

Příprava masa‌ a zeleniny

Maso očistěte a nakrájejte‍ na větší kusy nebo plátky⁢ podle preferencí,⁢ poté⁣ jej potřete‍ směsí⁣ oleje a koření, nechte ho chvíli odležet při pokojové teplotě,‍ aby se všechny chutě⁣ dobře propojily ⁢před pečením.

Zeleninu nakrájejte na stejně velké⁢ kousky,‍ aby se propekla⁢ současně s brambory, mrkev můžete ‍předem krátce předvařit pro zkrácení ⁢doby pečení, cibule a paprika dodají ​šťavnatost‌ a sladkost hotovému pokrmu.

Brambory⁤ očistěte ⁤a nakrájejte ⁢na měsíčky nebo kostky, osolte je a promíchejte s trochou oleje a papriky,⁣ připravíte tak základ⁣ pro pečené brambory, které se ​krásně doplňují​ s vepřovým masem a dušenou zeleninou.

Při vrstvení do ⁤pekáče nejprve ‌rozložte brambory, na ně⁣ dejte maso a kolem vtlačte zeleninu, tím zajistíte rovnoměrné pečení a‍ ideální propojení‌ chutí, které dělají recept⁢ Chalupářova vepřovka⁣ s ‌bramborem a zeleninou tak oblíbeným.

Pečení, servírování a tipy na přílohy

troubu předehřejte na střední teplotu a pečte vepřovku tak dlouho, až maso změkne a brambory ​získají zlatavou kůrku, pravidelně kontrolujte propečenost a podle potřeby podlévejte výpekem nebo trochou vývaru, aby se pokrm nevysušil.

Po vyndání z trouby nechte maso pár minut odpočinout, ​šťávy se ‌tak ⁤rovnoměrně rozprostřou ​a ‌krájené plátky budou krásně šťavnaté, ⁣při servírování⁤ můžete pokrm doplnit čerstvými bylinkami a zakysanou⁤ smetanou pro větší krémovost.

Jako příloha k této ⁣chalupářské vepřovce skvěle poslouží zeleninový salát s hořčičným dresinkem nebo nakládané okurky,dobrá volba je i teplá obloha z pečené červené cibule ⁣a česneku,které zvýrazní‌ chuť ​vepřového masa.

Zbylé porce lze skladovat v‌ lednici a další den jemně ohřát v troubě,přidejte trošku vody nebo vývaru a překryjte ‍alobalem,tím zachováte⁢ vlhkost jídla a⁣ chuť pečených brambor i zeleniny ⁤zůstane ⁣plně‍ vyvážená.Pro obměnu receptu můžete část ⁤brambor nahradit batáty nebo přidat kořenovou zeleninu ⁢jako celer a⁢ petržel, ⁤variace v koření nabídnou⁣ lehce odlišné chuťové profily, díky ⁣čemuž zůstane tento jednoduchý recept stále zajímavý.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz