Čerstvé versus sušené kvasnice. Jaký je mezi nimi rozdíl?

kvasnice
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

V kuchyni mají kvasnice při přípravě kynutého pečiva svou nezastupitelnou úlohu. K dispozici poté máme sušené kvasnice i čerstvé. Upéct chléb, koláče, rohlíky, záviny i další pekárenské výrobky je možné z obou druhů. Záleží většinou na tom, s čím jste zvyklí více pracovat, popřípadě na tom, co zrovna máte doma v zásobě. Jaké jsou mezi nimi ty hlavní rozdíly?

Čerstvé kvasnice

Pekařské droždí obsahuje živé kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Bývá baleno v kostkách o hmotnosti 42 g, což je množství, které vystačí na 500 g mouky. Čerstvé kvasnice mají krémovou barvu a typickou vůni, jejich povrch je hladký.

Staré droždí s mrtvými kvasinkami poznáte snadno – jejich povrch je většinou okoralý, tvrdý a popraskaný. S nimi už velkou slávu v kuchyni většinou neuděláte.

Jak pracovat s čerstvými kvasnicemi?

Do těsta se čerstvé kvasnice nejčastěji přidávají ve formě připraveného kvásku. Potřebné množství kvasnic dáte do misky, posypete čajovou lžičkou pískového cukru, necháte roztéct.

Přidáte vlažnou vodu a asi dvě polévkové lžíce mouky. Zamícháte, vytvoříte hustší těstíčko. Misku přikryjete potravinovou fólií a dáte na teplé místo, aby kvasnice tzv. vzešly. Jakmile zvětší svůj objem, jsou připravené pro další použití.

Sušené kvasnice

Kvasnice zbavené vody se prodávají jako sušené droždí. Mají většinou podobu malých kuliček. Jejich výhodou je, že je možné je mít doma v zásobě. Jejich skladování je jednodušší.

Sušené kvasnice se prodávají v sáčku o hmotnosti buď 7, nebo 10 g. Toto množství vystačí na 500 g mouky. Kromě pekárenského droždí v sáčku bývá obsažen ještě emulgátor E491 (monostearát sorbitolu).

Jak pracovat se sušenými kvasnicemi?

Obsah sáčku s droždím se většinou přímo promíchá v míse s moukou, ze které se bude pečivo péct. Dle receptu se přidají ingredience a připraví se těsto, které se nechá v teple nakynout, což může trvat 30 minut až hodinu.

Čerstvé versus sušené

Zatímco čerstvé kvasnice je možné použít i pro přípravu pomazánek, knedlíčků do polévek, sušené kvasnice jsou určené jen pro pečení pečiva.

Je praktické a mnohem rychlejší, když u sušených kvasnic není zapotřebí připravovat kvásek. Tento typ droždí se skladuje na suchém místě, zatímco čerstvé droždí musí být v chladničce a neprospívá jim příliš střídání teplot.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz