Celozrnné palačinky. Zvládnete to i vy?

Nekvalitní palačinky se trhají. Vanilkový pudink zlepší jejich strukturu a pevnost
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 15. 8. 2025

Celozrnné palačinky jsou ⁣skvělou​ volbou pro snídani i svačinu, která⁤ spojuje chuť s výživovou hodnotou a jednoduchým⁢ receptem, který‍ zvládnete i vy doma ​bez ‍složité ‍přípravy.

Proč zvolit celozrnné palačinky

Celozrnné palačinky nabízejí vyšší obsah vlákniny ⁢než​ klasické bílé varianty, což​ přispívá k lepšímu⁣ trávení a delšímu pocitu sytosti, a proto ‍jsou‌ oblíbené u​ lidí, kteří chtějí jíst zdravěji⁣ a déle zůstávat bez hladu.

Použití celozrnné ​mouky přináší i více minerálních ⁤látek a komplexních sacharidů, ⁢které uvolňují energii pomaleji, díky čemuž je ‍menší⁣ riziko rychlého ‌poklesu energie během dopoledne, což⁢ ocení studenti i⁢ pracující⁤ lidé.

Namíchání ‌správného‌ receptu znamená vybalancovat poměr mouky a tekutin tak, aby těsto nebylo příliš husté, a přidáním jogurtu nebo mléka těsto získá pružnost a palačinky zůstanou měkké a příjemné na⁢ kousání.

Suroviny a jednoduchý recept

Ingredience pro základní recept‌ zahrnují​ 200 gramů celozrnné pšeničné mouky, dvě vejce, 400 ⁢mililitrů mléka nebo rostlinného nápoje, ⁣jednu lžíci oleje ⁢a špetku soli,⁤ přičemž volitelně můžete⁢ přidat⁤ lžíci medu pro ‌jemné oslazení.

Postup přípravy těsta začíná proseváním mouky do mísy a postupným vmícháváním vajec a mléka do hladka, aby nezůstaly⁣ hrudky, následný odpočinek těsta deset až patnáct minut pomůže ⁤uvolnit lepek​ a zlepší se textura‍ palačinek.

Pánev rozehřejte na střední ​teplotu a lehce ji potřete tukem, nalévejte malé množství těsta ‌a roztáhněte ho‍ krouživým ‌pohybem, obracejte palačinky, když okraje zpevní a povrch ​přestane být tekutý, aby se ​nepřepálily.

Pro obměnu receptu lze ⁢část⁢ celozrnné‍ mouky nahradit ovesnými‍ vločkami ​nebo přidat mouku z pohanky pro bezlepkovou variantu,​ také lze zapracovat čerstvé ​bylinky ‌do slané verze nebo prášek do pečiva pro lehčí strukturu.

Tipy, podávání ⁣a skladování

Klasické podávání celozrnných palačinek zahrnuje čerstvé ovoce, tvaroh nebo jogurt a kapku medu ‌nebo javorového⁢ sirupu, což vytvoří vyváženou snídani bohatou ‍na vlákninu i bílkoviny a ⁢chutná jak dospělým, tak dětem.

Pro děti je praktické těsto obohatit rozmačkaným banánem či⁢ nastrouhanou‍ mrkví, ⁢čímž získáte přirozenou sladkost a zajímavou barvu, a zároveň zvýšíte ⁤příjem vlákniny ‌bez přidaného cukru⁢ a konzervantů.

Palačinky lze ⁢skladovat v lednici ve vzduchotěsném ⁣obalu maximálně dva‍ dny, nebo⁤ je zmrazit mezi ⁣pečicím papírem v sáčku a rozmrazit později; před servírováním je krátce ohřejte na‍ pánvi, aby znovu získaly příjemnou vláčnost.

Pro ⁢zvýšení obsahu bílkovin doporučuji přidat do těsta tvaroh, řecký jogurt nebo odměrku rostlinného proteinu, a ​pro extra vlákninu vmíchejte mletá semínka‍ nebo ⁣ovesné vločky, ⁤čímž palačinkám dodáte výživnou‌ hodnotu navíc.

Klíčový tip‌ pro lehké a tenké‌ celozrnné palačinky je kontrola hustoty těsta ‍a⁣ teploty pánve, testovací palačinka odhalí, zda je potřeba více tekutiny nebo kratší čas ‍na pánvi,‌ a tím se vyhnete těžkým‍ a mokrým výtvorům.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz