Bábovka s jablky a šlehačkou. Udělejte si doma tuto dobrotu

Bábovka s jablky a šlehačkou. Udělejte si doma tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 30. 7. 2025

Bábovka s jablky a šlehačkou je skvělou volbou pro všechny ⁣milovníky sladkého pečení. Tento tradiční dezert ‌je snadný na přípravu a své blízké potěší nejen lahodnou chutí, ale také ⁣nádhernou vůní, která se‌ při pečení rozlije po celé domácnosti. V tomto článku vám přinášíme recept, který si oblíbíte a s nímž ohromíte rodinu⁤ i přátele.

Ingredience na bábovku s jablky

Prvním‌ krokem k ‍úspěšné přípravě bábovky je shromáždit všechny potřebné ingredience.Pro bábovku s jablky a šlehačkou budete potřebovat 400 ​g hladké mouky, 250 g cukru, 4 vejce, 200 ml mléka, 100 ml oleje a 1 prášek do pečiva. Nezapomeňte na 3 středně velká jablka, která dodají bábovce příjemnou ovocnou chuť. Koření jako skořice a vanilkový ⁤cukr by také neměly chybět.

Další nezbytnou součástí receptu je šlehačka, kterou použijete na ⁣dokonalé zakončení. Doporučujeme 300 ml smetany ke šlehání a trochu cukru na oslazení. Všechny tyto ingredience společně vytvoří nejen krásný, ⁢ale i výjimečně chutný dezert, který si zamilujete.

Jablka můžete zvolit podle své‌ chuti. Oblíbené odrůdy jako Granny smith ⁣nebo Golden⁣ Appetizing dodají bábovce potřebnou šťavnatost a sladkost.Pokud máte rádi experimenty, ⁣můžete přidat také ořechy nebo⁢ sušené ovoce, které skvěle doplní chuť a texturu vašeho dezertu.

Nyní máte všechny‌ ingredience připravené a můžete se pustit do ⁣pečení. Pokud ‌misíte něco specifického, neváhejte se zeptat, rádi‍ vám rádi⁤ pomůžeme s jakýmikoli detaily ohledně přípravy.

Příprava bábovky s jablky

Když máte všechny ingredience ⁢po ruce, čas na přípravu. Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Můžete si také⁣ připravit formu na⁤ bábovku, kterou vymažete máslem a posypete moukou. Tím zajistíte, že se bábovka po upečení snadno vyklopí.

V​ míse smíchejte vejce s ⁤cukrem a důkladně šlehejte, ⁢dokud směs nebude hladká a nadýchaná. Poté přidejte olej a ⁤mléko a opět míchejte, dokud nebudou ‍všechny‍ ingredience dokonale spojeny. V⁢ dalším kroku přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Připravte si jablka –‌ oloupejte je,zbavte jadřinců ​a nakrájejte na malé kousky. Tyto jablečné kousky přidejte do těsta a jemně promíchejte, aby‍ se rovnoměrně rozložily.Nezapomeňte při míchání dbát na to, aby se jablka nenarušila příliš – kousky by měly zůstat vcelku.

Nyní můžete těsto nalít do připravené formy a vložit ji do předehřáté trouby. Bábovka by se měla⁤ péct zhruba 40 až 50 minut, nebo dokud není na povrchu zlatavá a po vpíchnutí špejle zůstane suchá. Po upečení nechte bábovku asi 10 minut ⁤vychladnout ve formě a poté ji opatrně ‌vyklopte‍ na mřížku, aby mohla vychladnout úplně.

Podávání a servírování ⁤bábovky s jablky

Jakmile ⁣je bábovka s jablky vychladlá,je čas na servírování. Tento vynikající dezert můžete podávat samostatně,‍ nebo s chutnou šlehačkou, kterou si snadno připravíte. Stačí ušlehat smetanu se špetkou cukru, dokud nezhoustne, a pak ji krásně naklást na⁤ jednotlivé porce.

Bábovka skvěle chutná i s čerstvým ovocem nebo posypaná cukrem. Pokud máte ‍rádi trendy, můžete ji ozdobit například karamelovým nebo čokoládovým sirupem. Všechny tyto varianty dodají bábovce na jedinečnosti a zaručeně potěší každého, kdo ‌si ji dá.

Pro ještě větší​ vánoční⁤ atmosféru ji můžete posypat namletým perníkem nebo skořicí a ⁢podávat ji s šálkem voňavého čaje‌ nebo kávy. Vhodnost‍ tohoto dezertu můžete využít nejen‌ během sváteční sezóny, ale ‌i na jakoukoli rodinnou oslavu nebo setkání s⁢ přáteli.

Nejlepší na tom je, že⁤ bábovku s jablky si můžete vychutnat‍ kdykoliv – jako snídani, dezert nebo sladký úplatek, když ⁢máte ‌chuť na‌ něco dobrého. Tak neváhejte a vyzkoušejte tento recept, který se stáhne do vaší kuchařky!

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz