Bábovka kávová. Připravte si tuto pochoutku

Bábovka kávová. Připravte si tuto pochoutku
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 10. 4. 2025

Kávová bábovka⁤ je‌ tím pravým kandidátem na ⁣sladkou tečku po dobrou kávičku.⁢ Její jemná textura ⁤a lahodná chuť potěší nejen milovníky kávy, ale i‌ všechny, kdo ​si chtějí dopřát⁢ chvíli pohody. Pokud hledáte recept, který⁣ je jednoduchý a přitom ⁢zaručeně zaujme, jste na správném místě. V⁤ následujících⁢ odstavcích⁢ vám přinášíme recept,s nímž⁢ si kávovou bábovku připravíte snadno a rychle.

Ingredience na⁣ kávovou bábovku

Před začátkem pečení je ⁢důležité ​mít všechny ⁤ingredience po ruce. Na přípravu kávové bábovky budete potřebovat⁤ polohrubou⁤ mouku,⁢ moučkový cukr a samozřejmě kávu. Nezapomeňte také na vejce, máslo a prášek do pečiva, které vaši bábovku krásně podpoří.‍ Pro lepší chuť můžete⁣ přidat vanilkový extrakt nebo skořici.⁤

Další⁤ nezbytnou součástí je káva,​ a to buď⁣ instantní, nebo⁣ silně‌ uvařená. Kávu si připravte předem, ⁤aby měla čas ‍vychladnout. Použití kvalitní​ kávy dává⁤ bábovce specifickou chuť, která okouzlí vaše chuťové pohárky. Vyzkoušejte lahodnou moka ‍nebo ‍silnější espresso pro intenzivnější zážitek.

Někdy se doporučuje přidat i ořechy‌ nebo čokoládu.⁢ Ořechy dodají bábovce ‌křupavost a čokoládové kousky příjemnou ⁣sladkost. Můžete také experimentovat s kakaem a ⁢vytvořit tak dvojitou ​bábovku ⁣s výraznější chutí. S těmito ingrediencemi máte základ ‌pro vynikající kávovou bábovku hotový!

Příprava těsta na bábovku

Začněte ‌tím, že si‌ předem připravíte všechny ingredience.V míse smíchejte máslo a cukr a důkladně je vyšlehejte do⁢ pěny. ‍Po‍ přidání vajec pokračujte v ⁣šlehání,‌ dokud​ nebude směs ‌hladká⁣ a krémová.Je dobré si předem připravit i kávu, která by měla být vychladlá.⁢

Jakmile máte máslovou směs, pomalu přidávejte mouku⁤ a prášek do pečiva. Promíchejte důkladně, abyste získali homogenní těsto. Protože kávová bábovka obsahuje kávu, můžete ji nyní pomalu vmíchat do těsta. Tato kombinace ‍dodá ‍bábovce atraktivní vůni a chuť.

Po přidání kávy můžete těsto ochutnat a případně ​dosladit podle potřeby. Dále můžete do těsta přidat třeba nasekané ořechy nebo‌ kousky čokolády, které se vám ​do konečného výsledku ideálně hodí. Vše důkladně promíchejte, aby byly ​ingredience rovnoměrně rozloženy.

Jakmile je těsto připraveno,přendejte jej do vymazané a vysypané bábovkové formy. Je důležité formu naplnit rovnoměrně, aby se bábovka ⁤pekla správně. Následně ⁣ji dejte ​do předehřáté trouby a nechte péct, dokud nebude zlatavě hnědá a na dotek pevná.⁤

Péčení a servírování⁤ kávové bábovky

Bábovku je třeba péct na správnou ‍teplotu, ‌obvykle kolem 180 °C. Doba pečení se⁣ pohybuje zpravidla od 40 do 50 minut, ale doba se může⁢ lišit v závislosti na vaší ‌troubě. Po uplynutí této doby proveďte⁢ test špejlí –‍ pokud vyjde suchá, bábovka je hotová.Jakmile je⁤ bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout ⁢v formě. Po několika minutách ji opatrně přendejte⁣ na mřížku, aby mohla vychladnout úplně.Servírování bábovky si můžete vylepšit například posypáním​ moučkovým cukrem nebo polevou z čokolády.

Kávová bábovka skvěle chutná jak teplá,tak studená,a proto ⁣ji můžete podávat jako dezert po obědě nebo k odpolední kávě. Při ⁤podávání ji doplňte o čerstvé ovoce ⁣nebo ‌šlehačku pro ještě ​intenzivnější chuťový zážitek. Tato kombinace jistě ‌potěší nejen vás,⁢ ale i vaše ‌blízké.

nezapomeňte, že kávová bábovka je ideálním společníkem pro rodinné setkání,⁢ oslavy nebo ‍jako malý ⁤dárek pro vaše přátele. Tak na co ještě čekáte? ‌Vytvořte⁢ si tuto lahodnou kávovou bábovku a užijte si chvíle pohody a sladkých chutí!

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz