Pokud koprová omáčka od babičky patří mezi vaše oblíbená jídla, tak si ji zkusit uvařit i vy. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který určitě zvládnete. Na koprovou omáčku jako od babičky ja základem mít dobrý kvalitní kopr, který si dobře přichystáte.
Rychlá koprová omáčka
Dobrá koprová omáčka se dá připravit opravdu během pár desítek minut. Základem je kvalitní kopr, který můžete použít jak kupovaný, tak i ten z vlastní zahrádky. Pokud máte v létě na zahradě hodně kopru, tak se dá bez problému zamrazit již pokrájený.
Kopr si omyjete a nasekáte bez stonku na malinké části. Někdo kopr krájí nožem, jiný na to zase používá nůžky. Výsledkem musí být jemně nasekaný kopr. Dále si budete muset připravit už jen sůl a 750 ml smetany s obsahem tuku minimálně 30%.
Jak udělat koprovku?
Příprava je opravdu jednoduchá, stačí si do rendlíku nebo na pánvičku nalít všechnu připravenou smetanu, kterou pomalu přivedete k varu. K ní přidáte trochu soli a připravený kopr. Do tohoto množství smetany budou stačit dvě polévkové lžíce pokrájeného kopru.
Potom už se bude koprová omáčka asi 20 minut dusit pod pokličkou a dalších 20 minut vařit bez pokličky. Vařením se bude z omáčky odpařovat voda a omáčka se vám pěkně zahustí. Pokud by se vám zdálo, že je potřeba omáčku ještě trochu dochutit, tak můžete přidat trochu mletého pepře.
Co ke koprové omáčce?
Velice dobrá je tato omáčka s houskovým knedlíkem a kuřecím masem, které je osmaženo na pánvičce. Existuje také postup, kdy můžete kuřecí maso připravit přímo s koprovou omáčkou.
Kuřecí maso si na cibulce trochu osmahnete na pánvi a zalijete 750 ml smetany, potom přidáte sůl, pepř, kopr a dusíte stejně jako v receptu na koprovou omáčku. Stejně tak ji potom necháte i s masem ještě 20 minut bez pokličky a je hotovo.