Bramborové placky si můžete připravit z vařených brambor nebo také ze zbytku uvařených brambor od oběda. Nechávat si brambory na další den a ohřívat je potom není nic moc. Pokud nevíte co s nimi, tak si můžete připravit rychlou a chutnou večeři. Křupavé bramborové placky nejsou bramboráky, chutnají totiž úplně jinak než smažené bramboráky.
Suroviny na bramborové placky
Na bramborové placky budete potřebovat brambory, sůl, pepř, vajíčko, hladkou mouku a tuk na smažení. Ideální pro smažení takto připravených brambor je smažení na sádle, které nechá vyniknout více bramborové chuti.
Pro správnou přípravu těsta na tyto placky si musíte pořádně očistit povrch brambor a společně se slupkou je uvařit. Brambory vařte ve vroucí vodě zhruba 40 minut. Čas přizpůsobte podle velikosti brambor.
Jak připravit bramborové placky?
Uvařené brambory ihned oloupejte, nenechávejte je příliš dlouho chladnout. Čím dříve budete uvařené brambory ve slupce loupat, tak tím lépe vám to půjde. Jakmile budete mít brambory oloupané, tak je rozmačkáte. Můžete klidně v ruce.
K rozmačkaným nebo prolisovaným bramborám přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. Potom přidáte vajíčko, sůl a pepř a znovu těsto propracujete. Jakmile bude těsto na bramborové placky hotové, tak si vykrájíte například skleničkou větší hroudy, které jednu po druhé vyválíte válečkem nahladko.
Na pánvičku si přidáte malé, ale opravdu velice malé množství tuku, na kterém budete placky opékat. Opečení placky trvá jen pár minut z každé strany. To, že je placka hotová poznáte podle hnědých skvrnek na jejím povrchu.
Která příloha se k tomuto jídlo nejvíce hodí?
K této výborné večeři se nejvíc hodí zelenina. Nakrájený okurek, čerstvě pokrájené rajče nebo sterilizované zelí. Někdo může mít placky rád jen tak s trochou soli.
K tomuto jídlu si můžete zvolit jakoukoliv přílohu, která vám k němu bude chutnat. Ale i samotné placky z brambor se můžou stát vynikající večeří nebo svačinou i bez přílohy.