Kde správně skladovat rajčata? Nedělejte častou chybu

Kde správně skladovat rajčata? Nedělejte častou chybu
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 21. 12. 2025

Kde⁣ správně skladovat rajčata je častá otázka domácích kuchařů a ⁢zahrádkářů,protože nevhodné⁣ skladování snižuje chuť,mění texturu a zkracuje trvanlivost,proto si v tomto článku projdeme osvědčené ⁤postupy.

Kde skladovat rajčata:​ lednice nebo pult

Obecné pravidlo pro skladování říká, že ​zralá rajčata do ⁢chladničky nepatří, protože ztrácí chuť a texturu, a pokud přemýšlíte, kde skladovat rajčata, volte⁤ pokojovou⁢ teplotu mimo přímé slunce pro nejlepší aroma.

Nezrale plody ‍můžete⁣ dát na pult nebo do papírového sáčku​ s jablkem, aby se⁢ urychlilo zrání‌ rajčat přirozeným etylénem, což pomůže⁢ rovnoměrně dozrát⁢ bez ztráty chuťových vlastností.

Pro delší čerstvost je důležitá teplota skladování kolem 12 až 20 stupňů a dobré proudění vzduchu, a neukládejte rajčata do uzavřených ⁤plastových obalů, raději zvolte košík nebo⁤ mřížku.

Jak‌ správně ⁣skladovat čerstvá rajčata ⁢a urychlit zrání

chcete-li urychlit zrání, vložte nezralá ‍rajčata do papírového sáčku s⁢ kouskem jablka a nechte na teplém místě, protože etylén z ovoce podpoří rovnoměrné zrání bez negativního‌ vlivu na chuť.

Když jsou rajčata přezrálá nebo rozkrojená, skladujte⁣ je krátkodobě v‌ lednici, ​aby se zpomalil rozklad, a před konzumací nechte ‌chladné‍ rajče vrátit na ​pokojovou teplotu pro výraznější aroma.

Pamatujte, že rajčata sama⁢ produkují etylén, takže mohou urychlit zrání okolního ovoce,​ proto při skladování ‍většího množství oddělte plody a kontrolujte je ​častěji,‌ abyste ​předešli hnilobě.

Rajčata se stonkem vydrží déle, ‍protože stonek snižuje ztrátu⁢ vlhkosti a omezuje vstup bakterií, takže ⁣při nákupu hledejte‍ pevné plody se zeleným stonkem pro delší trvanlivost.

Časté chyby při skladování rajčat a jak ⁣se​ jim vyhnout

Nejčastější chyba je dávat zralá rajčata do ⁢lednice⁣ hned po nákupu,protože nízké ‍teploty narušují enzymy odpovědné​ za chuť a vedou k moučnaté struktuře a omezení ⁤aroma.Skladování ⁢rajčat v ⁢uzavřených plastových pytlích nebo nádobách bez cirkulace vzduchu vede k hromadění vlhkosti a tvorbě plísní, proto ⁤volte​ prodyšné⁢ obaly ‍nebo ⁢volně ⁤položené košíky.Mytí rajčat ‌před uložením urychluje proces rozkladu,protože zbytková vlhkost podporuje bakterie,takže rajčata omývejte těsně před konzumací a na sklad ⁢schovejte suchá.

Přetěžování krabic‍ nebo hromadění plodů způsobuje tlak,​ otlaky a následné hnilobné ložiska, proto ukládejte rajčata v jedné vrstvě,​ aby každé mělo ‌dost prostoru a dostatek vzduchu.

smíchání zralých‌ a nezralých‍ plodů bez pravidelné kontroly vede k rychlému kazení, proto průběžně prohlížejte zásoby⁤ a oddělujte měknoucí kusy, čímž snížíte plýtvání a zajistíte delší ⁣čerstvost.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz