Španělské ptáčky. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima

Španělské ptáčky. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 26. 10. 2025

Španělské ptáčky jsou klasika české domácí kuchyně která nikdy nezklame a tento‌ recept na španělské ptáčky vás naučí připravit šťavnaté rolky plněné ‍šunkou vejcem ‌a kořením s bohatou omáčkou⁤ která se budete olizovat až za ušima.

Ingredience pro španělské ptáčky

Pro přípravu ⁤budete potřebovat plátky hovězího nebo vepřového masa ‍podle chuti vhodné na rolování plátky šunky natvrdo uvařená vejce cibuli strouhanku nebo krajíc chleba namočený v mléce a pár lžic hořčice⁤ nebo dijon pro⁢ dochucení.

Nezapomeňte na koření ⁢které dodá španělským ptáčkům charakter sůl pepř mletá paprika majoránka nebo ⁣tymián a k vaření omáčky použijte vývar ze zeleniny nebo masa trochu rajčatového protlaku a ⁣cukr pro vyvážení chuti.

Pro přílohu zvažte brambory upravené jako kaše misto ‌klasiky ⁤funguje rýže nebo⁢ houskový knedlík​ podle toho co ‍preferujete Tyto varianty podtrhnou omáčku a udělají z ⁣receptu na španělské ptáčky kompletní rodinné jídlo.

Příprava a krok za krokem

Masové plátky jemně naklepejte aby byly ⁢tenké a rovnoměrné na rolování poté na ‍každý plátek naneste vrstvu hořčice ⁤položte plátek šunky a kousek natvrdo uvařeného vejce a ​případně menší množství strouhanky pro ​lepší spojení ⁤náplně.

Rolky pevně‌ zatočte ⁢a ‍zajistěte párátky nebo nití Následně je orestujte na pánvi ze všech stran‌ do zlatova a přesuňte do ‌širšího hrnce kde připravíte​ omáčku Osmahněte cibuli přidejte rajský protlak a‌ nechte chvíli povařit.

V ‍hrnci zalijte vše vývarem přidejte koření a vložte⁤ zpět ptáčky Nechte dusit na ‌mírném⁣ plamenu‌ tak aby byly maso i náplň propečené při tom omáčka⁤ zhoustne a chutě se spojí Pokud bude omáčka příliš řídká zahustěte ji jíškou⁢ nebo⁤ trochou strouhanky.

Na závěr vyjměte párátka nebo nit a nechte ptáčky chvíli ⁣odpočinout před krájením Tím ⁤se lépe usadí‌ šťávy uvnitř masa a při podávání se omáčka krásně vsákne do každého kousku⁤ což zajistí opravdu lahodný zážitek.

Tipy, varianty a servírování

Pro odlehčení‌ verze ​můžete místo masového plátku použít kuřecí prsa která ⁢jsou rychlejší na⁣ přípravu a dobře přijmou náplň Přidejte bylinky jako petržel nebo pažitku‌ pro svěží‌ aroma recept‌ na španělské ptáčky tak získá moderní nádech.

Milovníci⁣ pikantnějších chutí mohou do ⁢náplně přidat nakrájenou chilli papričku nebo nahradit běžnou ​hořčici ​dijonskou ⁣Variantu s uzeným sýrem doporučujeme pro ty kteří chtějí ‌bohatší krémovou‍ texturu s ⁤jemně uzenou chutí doplněnou ‍třeba o bramborovou kaši.Pokud plánujete větší porci pro hosty připravte ptáčky den předem uložte do chladničky a ⁤na ⁢druhý den jenom dohřejte tím chutě lépe do sebe proniknou a maso bude ještě šťavnatější Při ⁢servírování‍ dbejte na ⁢teplotu omáčky aby nebyla příliš horká.

Pro lepší SEO použijte v ⁣titulcích a popiscích na webu fráze jako ‍španělské ptáčky recept‌ tradiční české⁣ jídlo nebo recept na španělské ptáčky To pomůže vyhledávačům a čtenářům ⁣rychle najít​ váš obsah a recept.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz