
Proměňte starý chléb v lahodné jídlo jednoduše a udržitelně, protože plýtvání pečivem není nutné a existuje spousta kreativních receptů a praktických tipů, které promění zbytky chleba v chutné snídaně, obědy nebo dezerty.
Rychlé nápady pro snídani a svačinu
Topinky a francouzský toust patří mezi nejrychlejší způsoby, jak použít starý chléb. Nasákněte plátky mlékem a vejcem, opečte na pánvi a podávejte s ovocem, javorovým sirupem nebo sýrem pro rychlou snídani plnou chuti.
Bruschetta a crostini z křupavého pečiva jsou ideální na lehkou svačinu nebo předkrm. Nakrájejte chléb na tenké plátky, pokapejte olivovým olejem, potřete česnekem a přidejte rajčata nebo jiné oblíbené ingredience.Z tvrdšího chleba připravíte i sendviče nebo grilované panini, které získají díky opečení novou texturu. Použijte zbytky chleba jako základ pro plněné tousty se sýrem, šunkou, zeleninou a bylinkami pro chutný oběd.
Polévky, nádivky a hlavní jídla
Chlebová polévka je tradiční jídlo, které využívá staré pečivo a promění ho v sytý pokrm. Kousky chleba natolik nasáknou vývar,bylinky a zeleninu,že výsledek je krémový a uklidňující,ideální pro chladné večery.
Nádivky a plněné pečivo jsou další skvělou volbou pro zbytky; chléb smíchejte s masem, bylinkami, zeleninou nebo sýrem a zapékejte. Takové recepty jsou perfektní při rodinných oslavách nebo jako doplněk k pečenému masu.
Strouhanka vyrobená z vysušeného chleba prodlouží životnost pečiva a poslouží při obalování řízků, na zahuštění masitých směsí nebo do zeleninových placiček. Domácí strouhanka má lepší chuť než kupovaná varianta.Z tvrdého pečiva lze připravit i kuličky nebo karbanátky, kde chléb funguje jako pojivo. Kombinace mléka a rozmočeného chleba zaručí šťavnatou texturu a ušetří vás před vyhazováním cenného pečiva.
Jak připravit chléb na další použití a skladování
Nejprve rozdělte nezkazený starý chléb podle účelu: na krutonky, na strouhanku nebo na sušení. Nakrájené plátky můžete sušit v troubě při nízké teplotě, tím si zachovají křupavost a získáte základ pro mnoho receptů.
Krutonky vzniknou rychle opečením kostek chleba na pánvi s olivovým olejem a bylinkami, hodí se do salátů a polévek jako křupavý doplněk. Jsou skvělým způsobem, jak dodat pokrmům texturu a chuť bez zbytečného odpadu.
Strouhanku připravíte rozmixováním suchého chleba a následným proséváním, můžete ji pak zmrazit do sáčků a mít po ruce. domácí strouhanka je čerstvější a často aromatičtější než kupovaná varianta v obchodě.
pokud chléb ošetřujete pro pozdější použití, skladujte suché kusy ve vzduchotěsné nádobě nebo zamrazte plátky pro pozdější pečení. Rychlé zmrazení zabraňuje plesnivění a umožní vám kdykoli připravit čerstvý pokrm ze zbytků.