Došlo droždí? Nahraďte ho sodou a bílým jogurtem

Došlo droždí? Nahraďte ho sodou a bílým jogurtem
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 3. 10. 2025

Když doma došlo droždí a vy​ chcete pokračovat v pečení, ⁣nemusíte‌ hned běžet‍ do⁣ obchodu protože ​kombinace jedlé sody a bílého jogurtu často skvěle nahradí kvasné těsto v rychlých receptech a přitom dodá vláčnost a jemnou nadýchanost.

Proč soda ⁢a bílý jogurt fungují

Jedlá soda reaguje s kyselým prostředím bílého jogurtu a vytváří ‍oxid uhličitý ‌který těsto ‌naducá podobně jako kvasnice. Tento chemický proces je rychlý a vhodný pro muffiny bábovky nebo palačinky kde není potřeba ​kynutí na⁣ délku.

Na rozdíl od droždí která pracuje postupně a dodává charakteristickou chuť, soda s ⁢jogurtem pracují okamžitě takže těsto směs se⁢ musí ⁤rychle zpracovat⁣ a vložit do trouby. Výsledkem ​je jiná textura ale⁢ stále příjemně nadýchaná ‌a vlhká.

Tato⁣ náhrada funguje nejlépe v receptech na pečení bez dlouhého kynutí tedy ‍v rychlých dezertech, palačinkách, lívancích a⁣ některých chlebích bez kvasnic. Pečivo bude⁣ mít‍ jemnější pór a trochu⁢ jiný ⁣chuťový profil.

Jak správně nahradit droždí v ​receptech

Pro běžné množství‍ těsta zkuste přibližně půl‍ až‍ jednu čajovou ‍lžičku jedlé sody na 250 gramů mouky a místo části tekutin⁤ přidejte kvalitní bílý jogurt v množství kolem 100 až 150 ⁣gramů, podle receptu.sledujte‌ konzistenci a případně upravte tekutiny.

Smíchejte⁢ suché suroviny včetně sody a mokré suroviny ⁣včetně jogurtu zvlášť a ​pak ​je spojte jen do spojení bez přemíry míchání. Tím zajistíte⁢ rovnoměrné uvolnění oxidu​ uhličitého a nejlepší⁢ nadýchanost výsledného pečiva.

Pamatujte ​že tyto poměry nejsou univerzální náhradou ⁤pro všechny recepty protože‍ droždí dodává chuť a strukturu při dlouhém kynutí. Pokud‌ recept vyžaduje elastickou strukturu jako u klasického chleba s⁤ pomalým kynutím,soda‌ s jogurtem to nenahradí.

U receptů které kombinují i prášek do pečiva můžete použít ⁢menší ⁤množství sody a jogurtu aby nedošlo k přepísknutí chuti.Experimentujte s menšími dávkami a ​zapisujte si výsledky aby jste našli ideální poměr pro váš oblíbený​ recept.

Tipy pro nejlepší výsledky a časté chyby

Vždy používejte ​čerstvou jedlou sodu protože ​stará ztrácí účinnost a pečivo nemusí dostatečně vykynout. Bílý jogurt volte neslazený a plnotučný pro lepší chuť ​a strukturu protože tuk pomáhá zachovat vláčnost a zlepšuje ⁣křehkost pečiva.

Pečte těsto‌ ihned po smíchání protože⁣ reakce mezi sodou a jogurtem probíhá krátce a většina plynů​ se uvolní rychle. Pokud těsto necháte stát, ztratíte část nadýchanosti a​ pečivo může být hutnější ⁣a méně vzdušné.

Dávejte pozor na přidané kyselé‍ složky v ⁢receptu protože jejich kombinace se sodou ⁤může způsobit přehnané pěnění. Pokud recept už obsahuje citrónovou šťávu nebo⁣ ocet upravte množství sody aby nedošlo k přepálení chuti.

Pokud vám chybí specifická chuť droždí zkuste přidat malé množství jogurtového kultury nebo kyselého komponentu jako zakysanou smetanu⁢ pro přiblížení chuti. Také zkuste delší odpočinek ⁢těsta v lednici aby se chuť trochu ⁢rozvinula.

nakonec testujte na malých‍ porcích než nahradíte celý oblíbený recept‌ a zapisujte si úpravy. Tímto postupem rychle zjistíte jak nejlépe nahradit droždí v ​různých dezertech a‍ pečivu s pomocí jedlé ​sody a bílého jogurtu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz