
V obchodě koupená jablka často vypadají bezchybně lesklá, ale pouhé opláchnutí vodou nemusí odstranit voskový či chemický nános na slupce, ani zbytky pesticidů, které mohou zůstat v drobných záhybech a u stopky.
Proč opláchnutí vodou nestačí
Mnoho jablek je po sklizni ošetřeno potravinářským voskem nebo glazurou pro prodloužení trvanlivosti a atraktivní lesk. Tyto vrstvy jsou často hydrofobní a vodou se rozpouštějí jen částečně, takže zůstávají na povrchu.
Kromě vosku mohou na jablkách přetrvávat rezidua pesticidů, které se vážou na povrch nebo pronikají do pórovité slupky.Studie ukazují, že prosté opláchnutí nemusí odstranit všechny druhy zbytků, zvlášť pokud nejsou vodou rozpustné.
Také oblasti kolem stopky a kalichu jsou náchylné na zachytávání nečistot a mikroorganismů, kde proud vody nedosáhne efektivně. Mechanické odstranění a vhodné roztoky dokážou tyto partie důkladněji vyčistit.
Jak bezpečně odstranit lesklý nános
Nejjednodušší a nejbezpečnější metoda je teplá voda a měkký kartáček na ovoce, který odstraní vosk a nečistoty pomocí mechanického tření bez používání chemikálií. Kartáč pracuje i v záhybech u stopky, kam voda sama nepropláchne.
ocet v ředění s vodou pomáhá odstranit mikroby a část reziduí, obvyklý poměr je jedna část octa na tři části vody. jablka nechte v roztoku 10 až 15 minut a poté důkladně opláchněte, aby nezůstala chuť a vůně octa.
Roztok jedlé sody ukázal vyšší účinnost proti některým pesticidům, doporučuje se přibližně 1 procentní roztok, což je asi 2 čajové lžičky jedlé sody na litr vody. namočte jablka na 10 až 15 minut a pak mechanicky setřete kartáčem a opláchněte.
Vyhněte se mycím prostředkům a běžným saponátům určeným pro nádobí, které nejsou určeny ke konzumaci a mohou zůstat v pórech slupky. Pro odstraňování vosku lze použít i speciální přípravky na mytí ovoce,ale volte certifikované produkty bez škodlivých látek.
Praktické tipy při nákupu a skladování
Při nákupu hledejte méně lesklé plody nebo bio jablka pokud chcete minimalizovat vosk a chemii. Lokální farmy někdy vosk nepoužívají nebo používají přírodní vosky, o čemž vás rádi informují přímo na stánku.
Jablka omývejte hned po příchodu z obchodu a osušte čistou utěrkou nebo papírovým ubrouskem, aby se zabránilo přenosu zbytků ze sáčku nebo košíku na další potraviny v lednici.Pokud dáváte přednost loupání, dělejte to kvalitním škrabkou a uvědomte si, že slupka obsahuje vlákninu a antioxidanty. U dětí, těhotných a alergiků může být loupání vhodné jako preventivní opatrnost.
Skladujte očištěná jablka v chladnu a suchu, ideálně v chladničce v perforovaném sáčku nebo při 2 až 4 stupních Celsia. Správné skladování pomáhá omezit potřebu silnějšího ošetření při dalším použití.
Mějte po ruce malý kartáček na ovoce nebo speciální hubu, která vám usnadní pravidelné mytí. Pravidelná péče prodlouží trvanlivost jablek a sníží riziko konzumace nepotřebných reziduí.


