Piškotové řezy s marmeládou a krémem. Zvládnete to i vy?

Piškotové řezy s marmeládou a krémem. Zvládnete to i vy?
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 15. 9. 2025

Piškotové řezy s marmeládou a krémem jsou⁤ jednoduchý⁣ a oblíbený dezert, který zvládnete i bez ⁢velkých zkušeností v cukrařině. V​ následujícím receptu‌ najdete jasné‍ kroky,⁤ přesné ingredience a ​praktické tipy pro vláčný korpus, chutnou marmeládu ⁢a hladký krém.

Ingredience a ‌pomůcky

Na piškotový korpus budete potřebovat vejce, cukr, hladkou‌ mouku, prášek ⁤do pečiva a vanilku. Pro náplň volte kvalitní marmeládu podle ​chuti, například meruňkovou nebo borůvkovou. ⁣Dále připravte⁣ máslový krém nebo šlehačku podle oblíbené varianty.

K množstvím: na plech cca 20‍ x ‌30​ cm stačí 4 vejce, 120 g ‍cukru, 120 ‌g mouky a lžička prášku do pečiva. Na ​krém použijte 200 g másla a 200 g moučkového cukru nebo 250 g mascarpone⁣ se 150​ ml smetany pro lehčí verzi dezertu. Upravte podle velikosti formy.

K pomůckám⁢ patří šlehací‍ metla nebo mixér, větší ​mísa, plech s pečicím papírem ‌a hladítko pro roztírání krému. Pečicí papír usnadní vyklopení korpusu a ostrý⁣ nůž zase přesné krájení řezů do​ požadovaných porcí. Teploměr není nutný, postačí čas pečení.

Kvalita surovin významně ovlivní výsledek. Čerstvá vejce, pravé máslo a‌ dobrou marmeládu poznáte podle vůně a chuti. Pokud použijete domácí ⁤marmeládu,⁢ řezy získají výraznější ovocný charakter. Můžete také sáhnout ‍po bezvaječné verzi ⁢korpusu pro alergiky.

Postup přípravy

Předehřejte ​troubu na 180 stupňů. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny,‍ až směs zhoustne a zvedne se do dvojnásobného objemu. Poté​ opatrně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem⁣ do pečiva,aby piškot zůstal vzdušný a ‌lehký​ po upečení.

Pečte‌ ve vyloženém plechu‍ zhruba 12 až 15​ minut podle výkonu trouby ‍a​ tloušťky těsta. Hotový piškot by měl ‌být‌ zbarven do zlatova a pružný na dotek. Nechte korpus vychladnout na⁤ mřížce, aby se vlhkost rovnoměrně rozptýlila a povrch nepropadl.

Krém​ připravíte ušleháním změklého másla s moučkovým cukrem⁢ a vanilkou do ⁣hladké konzistence nebo⁢ vyšleháním mascarpone se smetanou do pevnější chuti. Hotový krém rozetřete na vychladlý korpus, navrstvíte ⁢marmeládu a přiklopíte ‍druhým tenkým plátem⁣ piškotu pokud děláte vrstvené řezy.

Tipy, varianty a skladování

Pro‌ unikátní chuť můžete do krému přidat nastrouhanou citronovou kůru,⁣ trochu rumu nebo kávový extrakt. Marmeládu volte podle roční sezóny, jogurtová nebo ovocná náplň se ‍hodí pro svěží letní řezy.‌ experimentujte s poměry krému ​a marmelády.

Pokud preferujete lehčí ⁣variantu,použijte místo ⁢máslového krému‍ řešení s mascarpone a šlehačkou.Pro čokoládovou verzi‍ vmíchejte do krému trochu kakaa a povrch polijte​ čokoládovou glazurou. Alternativně nahraďte část mouky polohrubou ⁢pro měkčí drobení.

Řezy skladujte⁤ v chladnu, ideálně v ⁤lednici zakryté potravinářskou ⁢fólií nebo v uzavřené misce. ⁣V lednici vydrží 3 až 4 dny,při použití‌ šlehaného krému⁢ raději konzumujte ⁤do ⁣dvou dnů.Před podáváním​ nechte kousek při pokojové teplotě, aby⁢ chutě lépe⁣ vynikly.

Při krájení ostrým nožem namočeným v⁢ horké vodě dosáhnete čistých řezů ‌bez drobení. pokud ‌připravujete řezy ⁢na oslavu, můžete je ‍ozdobit čerstvým ovocem, posypat moučkovým cukrem nebo ‌přidat barevné zdobení z čokolády ‍pro působivější prezentaci.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz