Kuřecí na smetaně s bazalkou. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima

Kuřecí na smetaně s bazalkou. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 18. 8. 2025

Kuřecí na smetaně s​ bazalkou je jednoduchý​ a vynikající recept, ⁢který promění běžný⁣ oběd nebo ⁤večeři v gurmánský zážitek. ⁤Krémová omáčka a ​čerstvá bazalka podtrhnou chuť kuřecího masa tak, že se budete olizovat až‌ za ušima.

ingredience a tipy‍ pro výběr surovin

Pro tento recept‌ budete potřebovat‌ kuřecí prsa nebo stehna, rostlinný olej nebo⁤ máslo, kvalitní ​smetanu ke šlehání, čerstvou bazalku, sůl a pepř a⁢ volitelné přísady jako česnek ‌nebo parmazán pro výraznější chuť.Použijte čerstvé suroviny.

Čerstvá bazalka dodá omáčce aromatickou svěžest, která ​se ⁣nedá nahradit sušenou.‌ Smetana‍ by měla mít vyšší obsah tuku pro bohatou ⁢texturu.Pokud chcete lehčí variantu, použijte ⁤smetanu s nižším obsahem tuku, ale chuť bude jemnější.

Výběr ⁤masa ovlivní výslednou ⁢šťavnatost. Prsa jsou rychlá‍ a bez kosti, stehenní maso má více chuti díky vyššímu obsahu tuku. Při marinování ‌použijte jen ⁣základní koření a lehce osolte před tepelnou ​úpravou, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké.

Krok za krokem recept

Nejprve‍ připravte kuřecí⁣ maso: osušte ho a lehce osolte a⁣ opepřete. Pokud ⁤máte čas, marinujte ho krátce s česnekem⁢ a trochou olivového‍ oleje pro lepší absorpci chutí a rovnoměrné propečení během smažení nebo pečení.

Na pánvi rozehřejte tuk a maso prudce opečte ⁣z obou stran⁣ do zlatova, aby vznikla chutná ​krusta. Poté maso‍ vyjměte a do pánve přidejte nasekaný česnek, ⁢krátce ‍osmahněte a přilijte smetanu. Snižte teplotu a nechte‌ omáčku jemně probublávat.

Do omáčky vmíchejte nasekanou čerstvou bazalku a případně strouhaný parmazán ⁢pro zahuštění ⁢a intenzivnější chuť. ⁣Vraťte maso zpět do pánve a vařte dalších 5 až 10 ​minut, ‍dokud nebude úplně propečené a omáčka krémová a hladká.

Před podáváním nechte pokrm krátce odpočinout, aby se chutě spojily. Podávejte s těstovinami,rýží nebo bramborami ⁣a dozdobte lístky bazalky. Tento postup zajistí šťavnaté ⁢kuře a bohatou smetanovou omáčku, která potěší každého strávníka.

Variace, tipy na přílohy a​ skladování

Pokud chcete rozšířit recept, přidejte​ žampiony nebo sušená rajčata, která⁢ omáčku obohatí ⁤o zemité a kyselé tóny. pro lehčí verzi ‍můžete nahradit část smetany vývarem, čímž snížíte kalorický obsah‍ bez ztráty konzistence.Smetanová omáčka se skvěle‌ kombinuje s širokými těstovinami, rýží nebo bramborovou kaší. Jako přílohu volte jednoduché zeleninové saláty nebo pečenou zeleninu, ⁣které doplní krémovou strukturu hlavního chodu a⁣ vytvoří vyvážené jídlo.

Zbytky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici maximálně dvě⁣ až tři ⁣dny. ⁤Při​ ohřívání přidejte trochu vody nebo vývaru, aby omáčka ⁣nezhoustla příliš a maso zůstalo⁢ měkké.‍ Vyhýbejte se opakovanému zahřívání delší dobu.

Pro slavnostnější verzi můžete dochutit citronovou kůrou nebo kapkou bílého⁢ vína při⁤ vaření omáčky.Tyto drobné změny zvýrazní ​vůni a dodají‍ pokrmu sofistikovaný nádech, který ocení hosté‍ i rodina.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz