
Pokud jste někdy připravovali špíz a poté se pokoušeli vyndat párátka nebo špejle, víte, že to může být značně frustrující. Často se stává,že se špejle promění v neodbytné terče,které zůstávají zaklíněné a neúprosně vzdorují vašim snahám. Naštěstí přinášíme několik jednoduchých technik, které vám práci usnadní. Tyto techniky zaručí, že proces vyndávání párátek zpříjemníte a urychlíte.
Jak správně držet špíz
Aby se vám lépe vyndavala párátka či špejle, je důležité správně držet špíz. Uchopte špíz svou dominantní rukou tak,aby byl pevně pod kontrolou. Zabráníte tím nechtěnému pohybu, který by mohl zkomplikovat manipulaci. Ujistěte se, že máte pohodlný úchop, abyste mohli snadno měnit pozici.
Pokud se špíz nachází v nějaké marinádě nebo omáčce,může být kluzký. V takovém případě je dobré špíz osušit utěrkou. Umožní vám to lepší uchopení a zamezíte sklouznutí. Správná technika držení zajišťuje, že vám špejle nebudou unikat a usnadníte si tak jejich vyndání z jídla.Další tip spočívá v rozložení potravin na špízu. Pokuste se umístit menší ingredience jako zeleninu nebo maso mezi větší kusy. Tím získáte stabilitu a usnadníte si práci při vyndávání. Všechno se pak snáze uvolní,což vám pomůže s rychlejším návratem k dalšímu chodu.
Pokud používáte dřevěné špejle, zvažte jejich namočení před použitím. Namočením se dřevěné špejle zvlhčí a snížíte tím možnost jejich rozpadnutí. Tímto jednoduchým trikem zajistíte nejen lepší chuť jídla, ale také jednodušší manipulaci při vyndávání.
Techniky pro odstranění špejlí a párátek
Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak vyndat párátka z špízu, je označení konce špejle. Pomocí barevného fixu nebo běžného stužkového označení si usnadníte jejich vyndávání. Označením budete mít přehled o směr, kterým je potřebujete tahat, což zrychlí celý proces.
Dalším užitečným tipem je použití kleští. Vezměte si menší kleště, které vám pomohou uchopit špejli blíže ke konci. Tento styl uchopení vám zajistí větší sílu a kontrolu při vytahování. Jakmile kleště úspěšně uchopí špejli, jemným tahem ji vytáhněte bez zbytečného napětí.
Pokud jste měli na špízu marinovanou směs, mohou se špejle lepit. V takovém případě zkuste jejich mírné pootočení v opačném směru, abyste uvolnili spojení s potravinami. Tato technika může hrát klíčovou roli v úspěšném vyndávání, přičemž minimalizujete riziko jejich ulomení.
Nezanedbávejte ani jemné poklepání špízu na okraj talíře. Jakmile se špejle mírně uvolní, usnadní vám to následné vyndávání. Tento jednoduchý trik zní možná zvláštně,ale ve skutečnosti vám může ušetřit mnoho frustrace a námahy.
Péče o špejle po použití
Správné zacházení se špejlemi po použití je stejně důležité. Dřevěné špejle byste měli po každém použití umýt teplou vodou s jemným mýdlem, abyste odstranili zbytky jídla. Tím prodloužíte jejich životnost a usnadníte si jejich další použití v budoucnu.
Pokud je to možné, snažte se špejle sušit na vzduchu, namísto umístění do myčky na nádobí. V horkém prostředí se dřevo může deformovat, což by mohlo ovlivnit jejich funkčnost. Správná údržba špejlí zajistí, že budou vždy připraveny na další skvělé špízy.Existují také ekologické alternativy k tradičním dřevěným špejlím, například bambusové nebo kovové špejle. Tyto varianty jsou odolnější a snáze se čistí. Pokud máte dotazy ohledně jejich použití, neváhejte se informovat. Většina z těchto špejlí se totiž dá použít nesčetněkrát.
V neposlední řadě, nezapomínejte na to, že při práci se špejlemi byste měli být opatrní. Zvláště pokud máte malé děti, poučte je o bezpečnosti a správném zacházení. Informovaný přístup k použití špejlí a párátek přispěje k lepšímu zážitku při vaření a servírování pokrmů.