
Moje babička dělá nejlepší palačinky, které se rozplývají na jazyku díky křehké struktuře a jemnému lepkavému cukru nahoře, a celé to má v sobě jedno malé tajemství které změní každý recept na palačinky v zážitek.
Jak babička používá tajemnou perlivou vodu
babiččin trik spočívá v tom, že do klasického těsta přidává trochu perlivé vody místo části mléka, čímž vzniká lehčí a vzdušnější konzistence bez zbytečného mazání těsta olejem nebo máslem při smažení.
perlivá voda pomáhá vytvářet drobné bublinky v těstě, které při kontaktu s pánví expandují a dělají palačinky tenčí a nadýchanější, přitom si zachovávají pružnost a nestávají se gumovitými při vychládání.
Tento jednoduchý tip funguje jak pro klasický recept na palačinky tak pro variace s moukou celozrnnou nebo špaldovou, kdy perlivá voda kompenzuje těžší typy mouky a zlepšuje texturu výsledku.
Recept a přesné množství pro domácí palačinky
Na přibližně 8 palačinek babička používá 250 gramů hladké mouky, 2 vajíčka, 300 mililitrů polotučného mléka a místo dalších 100 mililitrů mléka doplní perlivou vodu z láhve, díky čemuž těsto zůstane tekuté a nadýchané.
Přidá se lžíce cukru a špetka soli pro vyvážení chuti a jedna čajová lžička vanilkového extraktu pro aroma, pokud chcete bohatší chuť tak lze přidat lžíci rozpuštěného másla do těsta před odpočinutím.
Postup je jednoduchý, mouku prosejte do mísy, udělejte důlek, vmíchejte vejce a postupně přilévejte mléko a perlivou vodu, míchejte metličkou jen do spojení aby těsto nebylo přemíchané, a nechte ho 15 až 30 minut odpočívat.
Následné smažení je klíčové,pánvička by měla být středně rozehřátá,lehce potřena tukem,těsto lijte tenké vrstvy a otáčejte palačinku když okraj začne zlátnout a střed už není tekutý,díky perlivé vodě jsou otočky jednodušší.
Tipy, obměny a časté chyby při přípravě
Pokud chcete palačinky ještě lehčí, použijte částečně perlivou vodu a částečně podmáslí, to dodá kyselost a jemnější strukturu, ale vždy zachovejte konzistenci těsta řidší než na lívance aby se palačinky dobře roztékaly po pánvi.
Pozor na přemíru míchání těsta což vede k nadměrnému rozvoji lepku a tuhým palačinkám,proto míchejte jen tolik abyste spojili ingredience a nechte těsto odležet aby škrob v mouce nabobtnal a perlivá voda mohla obstát ve své funkci.
Pro sladké varianty poslouží náplně z džemu, čerstvého ovoce, tvarohu nebo medu, pro slané doporučuji obložit palačinky sýrem, šunkou a zeleninou, a perlivá voda v těstě zajistí rovnoměrné propečení i u tenkých vrstev.
Skladování hotových palačinek je jednoduché, vrstvěte je s kouskem papírové utěrky mezi jednotlivé kusy v uzavřené nádobě v lednici až dva dny a při ohřívání krátce přepražte na pánvi aby zůstaly měkké a neoschlé.
Experimentujte s teplotou pánve i množstvím perlivé vody podle typu mouky a výšky nadmořské, v níž pečete, protože tyto faktory ovlivňují rychlost pečení a výslednou texturu, a nezapomeňte si dělat poznámky k úpravám receptu.


