Zbavte se plzáka španělského pastí z krabice od mléka. Snadno a bez chemie

plzak spanelsky
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Plzák španělský, který je známý svou schopností zničit zahrady během několika hodin, představuje pro mnohé zahrádkáře velký problém. Tento invazivní druh slimáka se vyskytuje zejména ve večerních hodinách, kdy požírá vše, co mu přijde do cesty – od zeleniny po květiny. Zbavit se tohoto škůdce však nemusí být tak náročné, jak se zdá. V tomto článku si ukážeme, jak můžete efektivně využít obyčejnou krabici od mléka k jeho eliminaci.

Jak poznat plzáka španělského

Plzák španělský (Arion vulgaris) pochází z Pyrenejského poloostrova, kde měl přirozené predátory, kteří udržovali jeho populaci pod kontrolou. Jakmile se však dostal do střední Evropy, začal se rychle šířit, jelikož zde neměl žádné přirozené nepřátele.

Tento druh plže se vyznačuje svou hnědočervenou barvou a větší velikostí, přičemž dospělí jedinci mohou dosáhnout délky klidně až 15 cm.

Jeho odolnost a schopnost schovávat se přes den v temných, vlhkých místech ho činí obtížně zjistitelným, a proto bývá jeho likvidace složitá.

Plzák španělský je aktivní především po dešti, kdy vyleze hledat potravu a dokáže zničit velkou část zahradních rostlin.

Ekologické řešení bez chemie

Mnoho zahrádkářů se uchyluje k chemickým prostředkům, které slimáky hubí. Tyto přípravky však často ohrožují i jiné živočichy, kteří mohou přijít do kontaktu s návnadou.

Naštěstí existuje ekologická alternativa, která neškodí jiným tvorům a je snadno proveditelná. Využití krabice od mléka je skvělým způsobem, jak se zbavit plzáků španělských bez použití chemikálií. Tento jednoduchý trik je šetrný k přírodě a přitom vysoce účinný.

Jak vyrobit past z krabice od mléka

K vytvoření pasti budete potřebovat prázdnou krabici od mléka nebo džusu. Do jedné strany krabice vyřízněte otvor, dostatečně velký, aby se do něj plzák mohl dostat.

Následně připravte směs piva, mléka, vody a kvasnic. Tato kombinace vytváří pro plzáky neodolatelnou vůni, která je přiláká. Roztok nalijte do krabice a umístěte ji na zahradu, nejlépe večer, kdy jsou plzáci nejaktivnější.

Jakmile následně plzák vleze do krabice, nebude se schopen dostat ven, což umožní jeho snadnou likvidaci.

Krabici můžete jednoduše vylít s obsahem a opět připravit novou past. Tento způsob je nejen ekologický, ale také časově nenáročný. Nemusíte slimáky sbírat ručně ani kontrolovat zahradu každý večer, stačí jen pravidelně kontrolovat pasti.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz