Jak odstranit mech ze střechy. Použijte modrou skalici a všechno bude pryč

mech na strese
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Mech na střeše není pouze estetickým problémem, ale také hrozbou pro její dlouhověkost. Vlhkost, kterou mech zadržuje, může vést k poškození střešní krytiny a vzniku dalších mikroorganismů. Proto je důležité věnovat pozornost odstranění mechu ze střechy a prevenci jeho opětovného výskytu. V tomto článku se zaměříme na efektivní metodu, jak se zbavit mechu pomocí modré skalice, a na další důležité aspekty údržby střechy.

Proč je mech problém?

Mech je odolná rostlina, která dokáže přežít v mnoha prostředích. Často se usazuje v těžko přístupných místech, jako jsou škvíry a stinné oblasti střechy, což mu poskytuje ideální podmínky pro růst.

Přítomnost mechu na střeše může být nejen neestetická, ale také může zvýšit hmotnost střešní krytiny a přispět k její degradaci. Mech zadržuje vodu, což vytváří ideální podmínky pro rozvoj dalších škodlivých mikroorganismů, které mohou poškodit střechu a celou stavbu.

Pro preventivní opatření je důležité pravidelně kontrolovat střešní krytinu, zejména po deštích nebo silném větru, kdy může být mech snadněji přehlédnut. Kromě toho, odstraňování organických nečistot, jako jsou listí a větve, může výrazně snížit riziko jeho vzniku.

Mech na střeše a modrá skalice

Modrá skalice, známá také jako síran měďnatý, je chemická látka, která se často používá v zemědělství a zahradnictví pro své fungicidní vlastnosti.

Její účinnost při odstraňování mechu spočívá v schopnosti absorbovat vlhkost. Tato látka se aplikuje na postižené oblasti střechy, kde působí na mech, který rozloží.

Při aplikaci modré skalice je důležité dodržovat bezpečnostní opatření, jako je nošení ochranných rukavic a brýlí, aby se předešlo podráždění pokožky nebo očí. Před použitím je dobré důkladně prostudovat pokyny výrobce a zajistit, že je modrá skalice aplikována v souladu s doporučeními.

Po aplikaci se doporučuje nechat přípravek působit několik hodin a poté důkladně opláchnout vodou, čímž se mech odstraní spolu se zbytky chemikálie.

Prevence návratu mechu

Ačkoli modrá skalice je efektivním prostředkem k odstranění mechu, je také důležité zaměřit se na dlouhodobou prevenci jeho návratu.

Udržování střechy v čistotě a pravidelná údržba jsou klíčové pro ochranu proti mechu a dalším problémům. To zahrnuje pravidelné odstraňování organických materiálů, které mohou zadržovat vlhkost a vytvářet ideální prostředí pro růst mechu.

Další prevencí je kontrola střešní krytiny a pravidelná údržba okapů, aby se zajistil správný odtok vody. Udržování dobrého proudění vzduchu na střeše a zajištění dostatečného slunečního svitu také pomáhá v boji proti mechu.

Případně preventivním řešením může být patřičná úprava terénu, která zajistí odvodnění kolem budovy, což může také přispět k minimalizaci rizika vzniku mechu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz