Grilování vás může přijít draho. Pokud naštvete souseda, můžete dostat snadno pokutu

grilovani na zahrade
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Grilování je pro nás Čechy oblíbenou aktivitou, ale co dělat, když naše venkovní kuchařské umění není po chuti sousedům? Může se zdát, že jde o nevinnou zábavu, ale sousedské spory kvůli kouři či zápachu mohou eskalovat a vést až k soudním jednáním či pokutám. Jaká pravidla platí, pokud si chcete užít letní grilovačku a přitom se vyhnout nepříjemnostem se sousedy?

Pravidla pro grilování a jak se jim vyhnout

Předtím, než začnete grilovat, je dobré zkontrolovat, zda domovní řád či obecní vyhlášky nezakazují nebo neomezují tuto činnost.

Pravidla mohou zahrnovat omezení doby, kdy lze grilovat, nebo dokonce zcela zakazovat otevřený oheň na zahradě či balkóně. Pokud se grilování výslovně nezakazuje, platí obecná pravidla vzájemné ohleduplnosti mezi sousedy. I když zákon umožňuje určitou míru kouře či zápachu, je vhodné se předem domluvit se sousedy, abyste předešli sporům.

Pokud máte štěstí a grilování ve vaší lokalitě není zakázáno, je důležité dbát na přiměřenou míru obtěžování ostatních. Většina sousedů bude tolerovat občasné grilování, ale pokud se váš dům nebo byt stane centrem pravidelných venkovních večírků s kouřem linoucím se do oken, může to rychle vést k problémům.

Když se soused cítí obtěžován

Někteří sousedé mohou být na zápach a kouř z grilování citliví a mohou se cítit silně obtěžováni.

V takovém případě je dobré se pokusit o smírné řešení a najít kompromis, například grilovat v určitých hodinách nebo používat elektrický gril místo uhlí. Pokud se vám nepodaří se sousedem dohodnout, může dojít až k soudnímu sporu.

Soused, který cítí, že je nadměrně obtěžován imisemi, což je právní termín pro rušivé prvky jako kouř, pachy nebo hluk, může podat podle informací serveru dTest žalobu na omezení takového jednání.

Soud bude posuzovat, zda obtěžování překračuje běžnou míru obvyklou v dané lokalitě. Jinými slovy, pokud žijete v oblasti, kde je grilování běžné, máte výhodu. Pokud jste ale jediní, kdo griluje, a ostatní sousedé si stěžují, může soud dospět k názoru, že jejich práva byla narušena.

Možné důsledky a jak jim předejít

V případě, že se situace vyhrotí až k soudnímu řízení, je třeba počítat s dlouhým a často nákladným procesem. Může se stát, že budete nuceni své grilování omezit nebo zcela přestat.

Kromě toho mohou být nařízeny pokuty za rušení veřejného pořádku či za jiné přestupky spojené s obtěžováním sousedů.

Než se rozhodnete pustit do dlouhého právního sporu, zvažte, zda by nebylo lepší pokusit se o kompromis nebo změnit způsob grilování. Někdy stačí upravit čas, místo nebo použít méně rušivý typ grilu, který produkuje méně kouře.

Vzájemný respekt a otevřená komunikace se sousedy mohou pomoci předejít zbytečným problémům a zajistit, že si své grilování užijete bez obav z pokut či soudních tahanic.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz