Jak se zbavit zubního kamene bez zubaře. Ušetřete za dentální hygienu

zubni kamen
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Zubní kámen je stejný prevít, jaký znáte i z domácnosti. Dnes vám ho již navíc skoro žádný zubař neodstraní během prohlídky zdarma. Proto nezbývá, než se objednat na placenou dentální hygienu. Tam si sice s vaším chrupem pohrají, jak to jen jde, ale také si za to nechají pořádně zaplatit. Dentální hygiena s odstraněním zubního kamene většinou vyjde na 1000 korun a více.

Zubní kámen

Jenže nechat kámen vesele se rozrůstat na vašich zubech také není řešení. Sice nebolí, ale kromě toho, že je nevzhledný, se z něj uvolňují agresivní látky, které vedou až k zánětu dásní. A ten už umí pěkně potrápit a může vás dovést nejen zpátky do zubní ordinace, ale až k paradentóze.

Zubní kámen vzniká, když se bakterie, které se v ústech běžně vyskytují, smísí se zbytky potravy. Společně se usadí na zubech jako takzvaný plak a ten, pokud se správně neodstraní při čištění zubů, začne mineralizovat. A postupně se stane nedílnou žlutou součástí vašich zubů.

Jak se zbavit zubního kamene?

Naštěstí existují i jiné cesty jak na zubní kámen. Skoro zadarmo, přírodními metodami a z pohodlí vašeho domova. Jak se tedy zbavit zubního kamene bez zubaře a díky tomu ušetřit?

Jedlá soda na zubní kámen

Pomůže vám jedlá soda. Stačí jí posypat mokrý zubní kartáček a pořádně si vydrhnout zuby i dásně. A než ji vyplivnete, nechte ji alespoň 15 minut působit.  Vašim chuťovým buňkám zřejmě nepřipraví nezapomenutelný zážitek, ale umí bělit zuby i zabíjet bakterie.

Další metodou, kterou určitě vyzkoušejte, je kloktání zředěného bílého octa 1x denně. Stačí smíchat šálek osolené teplé vody s 2 lžícemi octa a zubní kámen ani bakterie nebudou mít šanci. Ocet je totiž osvědčený bojovník v soubojích s usazeninami.

Pomůže i pomerančová kůra a sezam

Z těch příjemnějších metod je to žvýkání sezamových semínek. I ta totiž umí odstranit zubní kámen. Žvýkejte je, dokud se nevytvoří hustá kašička a tou pak suchým zubním kartáčkem třete zuby i dásně.

Možná překvapivé je odstraňování zubního kamene pomerančovou kůrou. Stačí si vnitřkem kůry zuby potírat. Nebo můžete tyto rozmačkané vnitřky smíchat s vodou a aplikovat si je na zuby kartáčkem.

Vitamín C a antimikrobiální vlastnosti pomerančové kůry si se zubním kamenem taky dokážou poradit. Žádná z těchto metod ale nenahrazuje čištění zubů.

Správné čištění zubů

Mimo to je samozřejmě důležité si 2x denně čistit zuby, abyste odstranili správně veškerý plak, a to nejlépe zubní pastou s fluorem. Ideální je používat i dentální nitě a mezizubní kartáčky, protože v prostorech mezi zuby se zubnímu kameni daří velmi dobře.

Doporučujeme pořídit si elektrický zubní kartáček. Zejména tehdy, pokud máte s čištěním zubů problémy, se zbavíte zubního plaku elektrickým kartáčkem jednodušeji než s ručním, u kterého musíte vypilovat techniku. Elektrický zvládne správnou techniku čištění zubů za vás.

Zdroj informací: BloorWestSmiles Dental, autorský článek

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz