Jak vyčistit sklo krbu. Vyzkoušejte jednoduchý a levný trik

špinavé krbové sklo
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Krb je zdrojem tepla a zároveň je i útulným prvkem domova. Abychom si mohli užívat pohledu na hořící oheň, je důležité udržovat sklo krbu čisté. Časem se na něm totiž mohou usazovat saze a popel, které způsobují matný povrch.

Jak vyčistit sklo krbu?

V dnešním článku se podělíme o jednoduchý a vlastně i velmi levný trik s popelem, který vám pomůže udržet sklo krbu čisté a průhledné.

K čištění krbu si připravte noviny nebo papírové ubrousky, popel z krbu, vodu, gumičky nebo rukavice na mytí nádobí a mikrovláknový hadřík či papírové utěrky.

Čištění skla krbu

Nejprve zkontrolujte, zda je krb zcela vychladlý. Nikdy nečistěte sklo krbu, pokud je horké nebo teplé na dotek. Odstraňte popel z krbu a položte jej na noviny nebo papírové ubrousky. Můžete také použít popel, který jste dříve odstranil z krbu, pokud je suchý a čistý.

Vezměte další kus novin nebo papírový ubrousek a navlhčete jej vodou. Nechte jej vlhký, ale ne příliš mokrý, aby nedocházelo k rozpadu papíru.

Poté ponořte navlhčený papír do popela a zajistěte, že je na něm dostatečně popela. Popel by měl fungovat jako jemný abrazivní materiál, který pomůže odstranit saze a nečistoty ze skla.

Použijte navlhčený papír s popelem k otírání skla krbu. Nechte popel pracovat na sazích a nečistotách. Pokud je potřeba, přidejte více popela na papír a pokračujte v čištění, dokud nebudete spokojeni s výsledkem.

Dočištění na závěr

Až budete mít pocit, že je sklo dostatečně čisté, vezměte čistý vlhký hadřík nebo papírový ubrousek a setřete zbytky popela ze skla. Tímto způsobem odstraníte veškeré zbytky popela a vytvoříte lesklý a průhledný povrch.

Posléze vezměte mikrovláknový hadřík nebo čistý suchý papírový ubrousek a vyleštěte sklo krbu, abyste zajistili dokonalý a bezvadný vzhled. Tímto krokem odstraníte případné zbytky vlhkosti nebo stopové saze, které by mohly zůstat na skle.

Nakonec se zbavte použitých novin, papírových ubrousků a popela. Vždy dbejte na bezpečnost a zkontrolujte, zda je vše zcela suché a nehořlavé, než to zahodíte do odpadkového koše.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz