Domácí droždí je alternativou kupovaného droždí, které běžně nakoupíte ve velkém supermarketu či malém obchodě. Co ale dělat, když zrovna nemáte cestu do obchodu nebo je droždí všude vyprodané? Můžete si vyrobit snadno a rychle domácí droždí za pár korun, které poslouží stejně dobře jako to kupované s výhodou toho, že budete na 100 procent vědět, co obsahuje.
Na co se domácí droždí používá?
Domácí droždí se používá stejným způsobem jako to, co můžete koupit v obchodě. Můžete si z něj vytvořit kynuté těsto, které se dá použít k pečení buchet, chleba nebo běžného pečiva.
Droždí se nemusí používat jen pro pekařský účel, se kterým je tak neodmyslitelně spojovaný. Domácí droždí můžete použít i k výrobě pomazánky, polévky nebo pleťové masky.
Jak vyrobit domácí droždí?
Na výrobu droždí vám postačí suroviny, které máte určitě doma. Droždí si můžete vyrobit za pomoci brambor, vody, piva a cukru. Na jeho výrobu budete potřebovat půl kila brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva a trochu cukru.
Brambory uvaříte ve slupce doměkka a oloupete. Potom je vložíte do kuchyňského mixéru a budete přidávat vodu, dokud z nich nevznikne hustá kaše. V trošce vody rozmícháte 60 g cukru a přidáte tuto sladkou vodu k již vzniklé bramborové kaši.
Celou směs promícháte a necháte odstát na teplém místě. Jakmile se pořádně celá směs prohřeje, tak přidáte dvě lžíce piva a necháte 24 hodin odpočívat.
Rozdíl od kupovaného droždí je, že tohoto droždí budete muset použít víc. Před použitím kousek odeberete a smícháte s vodou. Směs budete používat v kombinaci 1:1 s vodou.
Jak množit kvasnice?
Pokud máte doma kupovanou kostku droždí, tak můžete kvasnice množit. Postačí k tomu ¼ kg brambor, 30 g cukru, 30 g hladké mouky, voda a třetina kostky droždí. Postup je stejný, oloupané brambory smícháte s cukrovou vodou, moukou a přidáte rozdrobené kvasnice.
Celou směs promíchejte a nechte odstát. Potom je dáte na chladnější místo, kde kvasnice vydrží klidně další 4 dny.