Miletínské modlitbičky – historický recept, který sahá až do 18. století

miletinske modlitbicky
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá

Miletínské modlitbičky vznikly pravděpodobně již v 18. století a od té doby si získaly oblibu nejen v domácím prostředí, ale i v rámci celé země. Recept na Miletínské modlitbičky vám přináší notnou dávku tradice a historie. Popularita Miletínských modlitbiček je dána kombinací jednoduchosti a elegance, což z nich činí ideální volbu pro sváteční stoly i běžné pochutnání.

Historie Miletínských modlitbiček

Je úzce spojena s bohatou kulinářskou tradicí České republiky. Miletín, malé město v severovýchodní části země, se stalo kolébkou těchto výjimečných cukroví, jejichž původ sahá až do dob baroka. V té době bylo cukroví považováno za luxusní zboží a Miletínské modlitbičky nebyly výjimkou.

V historii byly tyto modlitbičky připravovány především během svátečních období, jako jsou Vánoce a Velikonoce, kdy byly podávány jako symbol hojnosti a pohostinnosti. Jejich jedinečný název, “modlitbičky”, může být odvozen od slova “modlitba”, což naznačuje, že cukroví mohlo mít také náboženský význam nebo bylo podáváno jako součást náboženských obřadů a slavností.

Zajímavostí je, že recept na Miletínské modlitbičky byl tradičně předáván z generace na generaci, což vedlo k mnoha regionálním variacím. Každá rodina měla svůj vlastní tajný recept, který často zahrnoval lokální ingredience nebo speciální způsoby přípravy, díky čemuž se každá modlitbička trochu lišila.

V průběhu let se staly nejen symbolem města Miletín, ale i významnou součástí české kulinářské kultury.

Miletínské modlitbičky – recept

Na těsto si připravte půl kilogramu hladké mouky, 200 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, jedno vejce, vanilkový cukr pro aroma, a špetku soli. Těsto je poměrně jednoduché na přípravu.

Nejdříve smíchejte mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte měkké máslo, vejce a špetku soli. Vše důkladně zpracujte do hladkého těsta, které necháte odpočinout v chladničce alespoň hodinu.

Na náplň budete zase potřebovat 150 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové), 100 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, lžička mleté skořice, 1 lžíce rumu, 1 bílek

V míse smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr, med, skořici a rum. Následně přidejte bílek a důkladně promíchejte, aby vznikla kompaktní náplň.

Pečení a servírování

Po odpočinku těsta přejděte k jeho zpracování. Rozválejte těsto na pomoučněné ploše na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte z něj malé tvary. Klasická forma pro Miletínské modlitbičky je charakteristická svým jednoduchým, ale elegantním tvarem.

Tradičně se používá malá kulatá nebo oválná forma, často s dekorativním vzorem v středu, jako je květina nebo srdce. Tyto vzory nejenže dodávají modlitbičkám estetický vzhled, ale také umožňují, aby se cukroví rovnoměrně upeklo.

Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte modlitbičky přibližně 8 až 10 minut, dokud nejsou zlatavé. Po upečení nechte cukroví vychladnout a potom plníme připravenou ořechovou náplní. Pro dokonalou chuť je můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polévat čokoládovou polevou. Miletínské modlitbičky jsou nejlepší podávané s šálkem dobré kávy nebo čaje.

Tento článek vám představuje tradiční recept na Miletínské modlitbičky, který vás provede historií, přípravou a servírováním tohoto oblíbeného českého cukroví. Recept a postup byly připraveny tak, aby byly srozumitelné a snadno proveditelné i pro začínající pekaře.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz