Kuna dokáže nadělat problémy. Jak ji vypudit ze zahrady, domu nebo auta

vypudit kunu
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vypudit kunu se může stát velkým problémem, který trápí nejen zahrádkáře a chovatele zvířat. I majitelé aut mají s tímto zvířátkem negativní zkušenosti, když si kuna ráda zaleze do teplého vyhřátého prostoru motoru, kde začne tvořit hnízdo.

Kuna dokáže nadělat problémy

Kuna může nadělat hodně problémů při chovu slepic nebo králíků, které ráda loví. Nadělá spoustu problémů i v motorovém prostoru auta, kde může při tvorbě hnízda ničit izolaci nebo překousnout některý z drátů. Stejně tak může ničit i izolaci domu ve střešních prostorech, kdy najednou zjistíte, že máte izolaci totálně vykousanou.

Z těchto důvodů je dobré umět kunu alespoň odehnat nebo nejlépe ji vypudit.

Jak kunu alespoň odehnat?

Vyhnat nebo alespoň odpudit kunu od prostoru auta můžete pomocí odporového drátu, který se přímo napojí na autobaterii. V případě, že se ho kuna dotkne, dostane ránu elektrickým proudem, a raději prostor opustí. Kuna je neuvěřitelně plaché zvíře.

Stejně tak můžete odehnat kunu pomocí zařízení, které vydává zvuk vysoké frekvence, který lidské ucho neslyší.

Jak vypudit kunu úplně?

Kuna je chráněné zvíře, kterému by se nemělo ublížit. Pro tento případ můžete pořídit past na kunu, která se lidově nazývá sklopec. V principu jde o drátovou klec, do které když kuna vleze, tak se zaklapne a zvíře zůstane v kleci uvězněno.

Kunu potom můžete odvézt na vzdálené místo, kde ji vypustíte do přírody. Doporučuje se kunu odvézt minimálně 40 km od domova, protože si může pamatovat cestu k vám domů. Aby kuna měla motivaci do takové pasti vlézt, musí tam na ni čekat nějaká dobrota, tedy správná návnada.

Dalším trikem, jak vypudit kunu ze svého pozemku je tygří moč nebo výkaly. Pokud máte možnost si zajít do zoo nebo potkáte cirkus, který má tygra, tak můžete poprosit o jeden z těchto produktů. Ten potom rozmístíte na více míst v domě nebo pozemku. Pokud kuna ucítí silnějšího soupeře, tak většinou prostor opustí.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz