Nábytek z palet: Můžete si z nich vyrobit vlastní postel, sedačku nebo třeba stolek

nabytek z palet
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Máte přebytek palet? Zkuste si z nich vyrobit vlastní nábytek. Nábytek z palet se stal v posledních letech doslova moderním trendem. Pokud dostatečnou zásobu palet nemáte, tak si projděte pár inzertních portálů, kde můžete narazit na použité palety za velice malou cenu nebo dokonce zdarma za odvoz.

Nutno podotknout, že při výběru palet za odvoz musíte počítat s horší kvalitou palet, které se ale mohou také použít.

Jaký nábytek si můžeme vyrobit?

Druhů nábytku, které se dají vyrobit z palet je opravdu velká spousta. Může to být postel, sedačka, komoda, skříňka, zahradní posezení nebo šikovný konferenční stoleček. Co vše si můžete vyrobit z palet, záleží opravdu jen na fantazii každého z nás.

Pokud si budete kupovat palety pro výrobu nábytku z palet, tak se snažte vybírat palety stejných rozměrů. Na trhu je totiž několik druhů rozměrů palet, protože každá firma upřednostňuje jiný rozměr palet pro svůj druh zboží.

Důležité je při výběru palet také dohlížet na kvalitu dřeva. Rozhodně vybírejte palety, které nejsou promočené, plesnivé nebo nemají některé desky s kůrou. Bohužel pro výrobu palet se často používá druhá jakost desek, a proto se můžete u některých setkat s horší kvalitou.

Jak se vyrábí nábytek z palet?

Až budete vyrábět nábytek z palet, myslete na očekávaný výsledek. Dopředu si vše pořádně naplánujte. Pokud budete vyrábět například postel, tak si dopředu rozmyslete, jak vysoká postel má být, a jaký má mít rozměr.

Každou paletu musíte pořádně obrousit, tak aby byla hladká. Vždy stačí brousit pouze stykové a pohledové plochy. Stykové plochy jsou plochy, na kterých bude například ležet matrace. Palety jsou pro výrobu postele velice vhodné, protože tvoří kvalitní rošt.

Po obroušení palet naneste požadovanou povrchovou úpravu. Pokud chcete spíše přírodní vzhled, tak postačí bezbarvý transparentní lak. Nebojte se dřevěné palety klidně natírat barvou na dřevo.

Co když potřebuji paletu rozřezat nebo spojit?

Pokud potřebujete měnit tvar palety, postačí klasická ruční pilka nebo motorová pila. Dávejte si velký pozor na hřebíky, kterými je každá paleta klasicky spojena. Každou řezanou stranu se snažte co nejvíce zabrousit.

Jestli budete nábytek z palet vyrábět ve větším formátu, budete potřebovat palety mezi sebou spojovat. Plně postačí desky, které si můžete rozebrat z jedné palety. Desku přeložíte přes dvě palety a spojíte pomocí klasického hřebíku nebo vrutem.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz