Jak vyčistit skvrny od vosku. Vyčistěte je snadno z textilu i nábytku

skvrna od vosku
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Svíčky jsou symbolem pohodové atmosféry, a proto je rádi doma používáme. Často se však stane, že na ubrusu, prostírání nebo nábytku vzniknou skvrny od vosku. Jak se jich poté zbavit? Vyprat je v pračce na běžný program obvykle nestačí a je třeba je odstranit jiným způsobem.

Jak vyčistit skvrny od vosku

Určitě to také znáte, že vám po svícení svíčkami zůstaly na ubrusu či nábytky skvrny od vosku. Láká to k použití nože, pomocí kterého byste vosk z plochy zřejmě i snadno odstranili. Toto ale není ta nejlepší cesta, protože by mohlo dojít zejména k poškrábání nábytku.

Jak na vosk z nábytku

V případě, že vám zůstane vosk na nábytku, tak je účinnější si vzít na pomoc žehličku, kterou rozehřejete na nižší stupeň. Pak ještě potřebujete mít k ruce savý papír, případně papírového ubrousku nebo kuchyňské papírové utěrky.

Přiložíte je na vosk a žehličkou po něm přejíždíte. Vosk se opět rozteče a vpije do papíru. Místo žehličky je možné zkusit fén a místo savého papíru bavlněnou utěrku, která dobře saje.

Mastnou skvrnu od vosku pak lze odstranit mýdlovou vodou a kouskem hadříku. Někdy se doporučuje použít líh či technický benzin, což ale není vhodné na lakovaný nebo barevný nábytek.

Vosk na textilu

Když ukápne vosk na ubrus či látkové prostírání, než ho začnete odstraňovat, nechte ho zaschnout. Nožem pak vosk co nejvíce seškrábnete tupou stranou nože.

Další postup je podobný, jako je uvedeno výše. Použijete žehličku rozehřátou na nižší teplotu a savý papír nebo látku.

Jako poslední krok při čistění skvrny od vosku na textilii je její vyprání na co možná nejvyšší teplotu, která to pro daný typ látky dovoluje.

Než ji vložíte do pračky, použijte prostředek proti skvrnám. Vyprat ubrus nebo prostírání špinavé od vosku lze i v ruce. Alespoň budete mít hned přehled o tom, jestli skvrna zmizela.

Nedoporučujeme ihned po vyprání látku sušit v sušičce. Pokud skvrna od vosku ještě nezmizela, teplem by se zafixovala a pak by už vůbec nešla odstranit.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz