Jak vypěstovat doma vlastní bazalku? Poradíme vám

Zdroj: Pixabay
Autor: Aneta Toborikova

Bazalka je úchvatná ve všech možných ohledech. Nádherně Vám provoní celou domácnost. Existuje mnoho různých druhů, z nichž některé jsou krásnější než okrasné květiny. Její chuť živí každé jídlo a prospívá našemu zdraví. A navíc je jednoduché ji pěstovat doma za oknem. 

Bazalka a její pěstování

Bazalku lze vypěstovat jak ze semínek, které seženete v každém květinářství, anebo je možné přesadit bazalku, kterou často seženete čerstvou v supermarketech. 

Jedná se o nenáročnou bylinku, která nepotřebuje ani příliš bohatou půdu ani příliš hnojiva či jiných doplňků. Zároveň díky své aromatičnosti sama odhání případné škůdce a nejsou potřeba ani jiné chemikálie. Jediné, co od Vás bude potřebovat je dostatek sluníčka a vody. 

"I think this is basil..." by Skywatcher_bg is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
Bazalka v květu od Skywatcher_bg

Bazalka má ráda teplé prostředí a alespoň šest hodin sluníčka denně.

Pokud ji budete přesazovat ven na zahrádku, udělejte tak až v době, kdy přes noc nebude přílišná zima. Ideální je teplá půda, nicméně intenzivní přímé slunce bazalce také nesvědčí. Nejspokojenější bude v teplém stínu.

Důležité tipy

Důležité je nezapomenout bazalku pravidelně zalévat, klidně i několikrát denně, pokud je horké léto. Bazalka vám sama dá vědět svěšenými listy. Ale vždy by měla být zasazena v půdě, která nezadržuje vodu. Usazená voda a přemokřená půda je pro bazalku horší než občasné sucho. Bazalka v takové situaci rychle zežloutne a je těžké jí pomoci.

Tipy, aby bazalka byla krásně hustá a dávala více lístků než dokážete sníst? Pravidelně ji prostříhávejte. Ustřihněte vždy celé horní patro listů. Brzy jich na tomto místě vyraší dvakrát tolik. Rychle se tak dá dosáhnout bohatě plného květináče, který vám bude závidět každá návštěva.

basil
Bazalka ve vaší kuchyni – “pesto-1” by Zo Zo’s rain

Bazalka je vděčná rostlinka, která šíří okolo sebe lahodnou vůni a radost. Za trošku péče se Vám odmění štědrou sklizní lístků ať již na domácí pesto, omáčku na pravé italské těstoviny anebo jenom tak na pizzu. Nehledě na to, že je také plná vitamínu K, manganu, železa, vitamínu A a C a dají se z ní vyrábět i esenciální oleje, které urychlují hojení ran a kožních infekcí.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz