Měkké a šťavnaté kuřecí maso jako z čínské restaurace? Vyzkoušejte metodu sametování

kureci jako z cinske restaurace
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Také milujete šťavnaté a měkké kuřecí maso? V případě, že vaše domácí pokusy nedosahují takové kvality, jakou zažíváte v čínských restauracích, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje totiž jednoduchý způsob, jak získat dokonale měkké a chutné kuřecí maso jako z čínské restaurace. Stojí za tím tradiční technika zvaná velveting (česky sametování), která se v Číně využívá již dlouhá léta. Podívejme se blíže, jak to celé funguje.

Sametování masa

Tajemství sametování spočívá v použití jedlé sody, která transformuje texturu masa, dělá ji měkčí a zároveň zvyšuje chuťovou hodnotu.

Jedlá soda pracuje na molekulární úrovni, kdy zvyšuje pH na povrchu masa, což ovlivňuje strukturu bílkovin. Bílkoviny se stávají pevnějšími, lépe se vážou a tak chrání šťávy uvnitř masa před unikáním během pečení.

Sametování masa navíc pomáhá udržet grilovací rošt čistý, což je další skvělý bonus.

Kuřecí maso jako z čínské restaurace

Abyste dosáhli podoby a chutě kuřecího masa jako z čínské restaurace je potřeba využít výše popsané sametování. Samotný proces sametování masa může proběhnout dvěma způsoby, a to suchým a mokrým.

Při suchém sametování se jedlá soda aplikuje přímo na povrch masa, obvykle v poměru tři lžíce jedlé sody na půl kila masa. Měli byste nechat maso odpočívat v chladničce několik hodin, ideálně přes noc, a poté ho pečlivě opláchnout.

Mokré sametování vyžaduje roztok jedné lžičky jedlé sody v půl šálku vody. V tomto roztoku se půl kila kuřecího masa nechá odpočívat asi takových patnáct minut. Následně je opět důležité maso důkladně opláchnout.

Sametování nebo solení?

I když je možné maso zjemnit i pomocí soli, sametování je jemnější a účinnější technika. Sůl totiž absorbuje více vody, což může vést k vodnatějšímu a méně chutnému výsledku. Navíc, pokud je maso ponořené do slané vody, může dojít k poškození jeho struktury.

Sametování je tedy ideální technikou pro přípravu měkkého a šťavnatého kuřecího masa. Bez ohledu na to, zda preferujete suchý nebo mokrý způsob, je to skvělý způsob, jak vylepšit své grilování či vaření a připravit kuřecí maso měkké a chutné, jako byste byli v čínské restauraci.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz